May 15, 2021

【懷孕記事】19周:天氣勁熱孕婦飲乜好?

 來到第19周,開始見唔到腳趾,開始行得唔係好自如,開始覺得自己走樣。



最難頂係天氣熱,對於難散熱的孕婦覺得更熱,然而冰品唔飲得唔食得,望住西瓜、菠蘿也只能得個恨字,真係好辛苦。

於是我都有破界,飲已攤一陣的凍水,又或者溝雪凍了的烏龍茶(只係加好少,大約1湯匙到一杯水),算是有些味道又解渴。

但其實孕婦仲有其他選擇,特別是出街時熱辣辣,可以自備或出街時買以下飲品,希望幫到同樣渴到爆炸但又唔想飲水的孕媽媽。



*補充:我最鍾意飲M&S牛奶,飲完個口唔會有怪味,舌頭上亦唔會有層嘢,有孕吐的準媽媽要補充鈣,買這牌子就對了!如果好凍就拎出來攤一陣先飲。

我知道好多孕媽媽避開唔飲凍品,驚寒涼對子宮唔好,亦聽說有機會令生下來的BB皮膚差及有濕疹,其實真心睇你信邊套。

我有一位讀中醫的朋友講過,唔係一味話凍嘢唔飲得,而係要睇時、地、症,以及每人的狀況。佢自己生2個,乜都食啲飲啲,BB一樣皮膚白滑,總點是咩都適量吸收下,BB仲可能無咁易誘發皮膚問題,當然我自己覺得基因遺傳也是重點。

首要宗旨係,唔好飲加了冰的飲品,因為驚有李斯特菌,是會引致早產,甚至流產的;亦唔好飲太凍的飲品,驚肚仔唔舒服。

祝大家孕期舒舒服服,一起熬過熱到癲嘅夏天。

No comments:

Post a Comment

Translate