December 28, 2015

【孕之日常】10個抑鬱的原因

懷孕37周

足月lu~~ 聽說臨生前的最後一個月,肚子會大得好快。

的確,我現在的肚子已經不斷以半圓形狀向外伸展,之前還合穿的衣服已經變得好窄。



幾周前,我個樣……仲好正常…… 之後……


腫到呢……


這段期間,亦令我開始明白點解(部分)孕婦會有產前及產後抑鬱…… 

基本上除了我的樣子唔係太走樣而值得可喜可賀外,以下10點有時確實令我默默黯然……

  1. 臉的2旁像腮脹一樣,仲好容易擠出個雙下巴~
  2. 部分身體膚色變黑,特別是腋下,令我完全唔想照鏡!
  3. 手指關節痛到沒命,腫了都算,半夜會痛醒,醒來仲會發現手指屈曲著張不開(哭)
  4. 簡單的一個起床動作都要做好多次,因為腰太痛喇 >口<;
  5. 咁大個肚頂住,可以想像我連「烏」低身執o野 + 剪腳甲都成問題……
  6. 膝蓋像個90歲老人家,無力+爆痛 *O*
  7. 成日感冒(係lor,我都唔知點解我成日感冒,雖說孕婦抵抗力較弱,但我的媽媽級朋友都話無我咁誇,差不多2星期感冒一次!)
  8. 看著別人吃壽司飲清酒而我只能吃意粉……(well,這不是近期的事,只是來到孕期最後階段,seems like咩都食得之際,有些就是不能吃以免前功盡廢的感覺,還是頹頹的……)
  9. 好易喊,基本上係螢光幕上見人喊我都會眼濕濕。
  10. 胎動到躁底。有時她真會踢到我發脾氣,因為力度很大,間唔中肚子會被她郁到呈梯形,完全不受控制!


一腫……每隻腳內藏一顆雞蛋。


二腫,前幾日影,我係近乎行唔到……(知喇,唔好食咁鹹呀嘛,我無食得好鹹呀,ok!)

本身條腿已經唔係幼,如果咁腫落去而生完都唔會消得幾多的話,咁就慘慘豬了……



呻呻呻,都不是沒有心理準備,只是到身體真的要承受起來時,也蠻難受的。

呻呻呻,但我還是期待她的來臨(都說了我不是母愛偉大個type啦);

又雖然我有很多事情開始擔心,但想到這個mission impossible快要完結,心底還是鬆一口氣。

不少媽媽說:第時你就會好懷念她在你肚內的日子。

未生,真心唔知,不過暫時我只想快點完成這個孕期,好好開展新一頁,做回一個「正常人」。

明天開始放產假了,心在納悶:沒有稿打的日子、沒有會開的日子、沒有同事在身邊呱呱叫的日子,我會怎樣?

應該會悶斃,但身體已經響起警號要我休息……

那好吧,我的假期,一個真正的假期就開始囉~

9 comments:

  1. aiya...對腳腫成咁...真係慘慘豬><
    不過好彩個樣仲係好得,補番數 :)

    ReplyDelete
  2. Daphne...although I dun have kids plan...but...I got confident that you will become healthy & pretty mummy very soon! Add Oil!

    ReplyDelete

Google+ Followers

Translate